بخش عظیمی از محصولات کشاورزی اعم از زراعی، باغی و دامی که باصرف نهادههای ذیقیمت، تلاش فراوان کشاورزان و استفاده از منابع زیستمحیطی تولید میشود، به دلایل متعدد در چرخه تولید تا مصرف دچار تلفات میگردد. میزان این ضایعات در کشور ما بسیار بالا بوده و برای محصولات مختلف از 10 تا 50 درصد و بیشتر از آن نیز گزارش شده است. نخستین گام برای رویارویی با معضل ضایعات، تعریف صحیح و دقیق مسئله است. این موارد شامل: عوامل تاثیر گذار بر تلفات، محل و نحوه بروز، نوع و طبیعت ضایعات و میزان آن است.
افرایش آگاهی و اطلاعات عموم و از آن مهمتر مسئولین، سیاست گذاران و برنامهریزان کشور درباره معضل ضایعات، مؤلفه اصلی در تلاش برای کاهش تلفات محصولات کشاورزی به شمار میرود. این مهم نیز با کلی گویی در مورد مشکل ضایعات میسر نمیشود و لازمه آن انجام تحقیقات و بررسیهای تخصصی و ارائه نتایج و تجزیه و تحلیل علمی آنها است تا بتوان با بهرهگیری از اطلاعات واقعی، صحیح و دقیق نسبت به ابعاد و زوایای مشکل شناخت پیدا کرد و برای کنترل آن برنامهریزی نمود.
قطب علمی مهندسی بازیافت و کاهش ضایعات محصولات استراتژیک کشاورزی با همین هدف و به منظور ارائه ایدهها، یافتههای پژوهشی و تحلیلی پژوهشگران و متخصصین کشور درباره جنبههای مختلف ضایعات محصولات کشاورزی از سال 1382 اقدام به سازماندهی نشستها و همایشهای ادواری در این زمینه نموده است. این نشستها از یک سو راهگشای انجام پژوهشهای تخصصی بوده و از سوی دیگر با ایجاد فضای بحث و تبادل نظر در میان متخصصین، سیاستگذاران و دستاندر کاران تولید، اهداف عالی همایش را دنبال مینماید.
به حول و قوه الهی هشتمین دوره از این همایشها با عنوان «امنیت غذایی؛ ایدهها و پژوهشها در مهندسی بازیافت و کاهش ضایعات کشاورزی» در اردیبهشت ماه سال 1398 برگزار خواهد شد. این دوره از همایش نیز با هدف تبادل آرا، ایدهها و نتایج پژوهشها متخصصین در حوزههای مختلف کشاورزی، با محوریت پیوند ضایعات با امنیت غذایی دنبال خواهد شد. در این همایش تعامل با بخشهای اجرایی و خصوصی دنبال میشود و به نمونههای از عمل/تجاری در بازیافت و بهرهگیری از پسماندها پرداخته خواهد شد.
|